
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Malatya Kültür Yolu Festivali, dokuzuncu ve son gününde geleneksel zanaatlardan tiyatroya, müzikten farklı sanat dallarına uzanan etkinliklerle tamamlandı. Festivalin son gününde tespih ve saraciye atölyeleri ziyaretçileri el emeğiyle buluştururken, “Yalnız Adama Tuzak” tiyatro oyunu ve 2’nci Ordu Bölge Bando Komutanlığı konseri ilgi gördü.
Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Tespih Atölyesi’nde ziyaretçilere, tespih yapımının incelikleri ve kullanılan malzemelerin özellikleri anlatıldı. Kehribar, akik, firuze, lapis ve oniks gibi minerallerin yanı sıra kemik, boynuz, inci, sedef ve çeşitli ağaç türlerinin kullanıldığı tespih yapımında malzeme seçimi ve taneler arasındaki uyumun önemi aktarıldı.
Atölyede ayrıca imame, nişane ve püskül gibi bölümlerin yanı sıra oyma ve kakma süslemelerin tespihlere kazandırdığı estetik değer hakkında bilgi verildi.
Aynı merkezde gerçekleştirilen Saraciye Atölyesi’nde ise geçmişten günümüze uzanan köklü zanaat geleneği ele alındı. Geçmişte at eyeri ve koşum takımlarının yapımında kullanılan saraciye işçiliğinin, günümüzde çanta, cüzdan, kemer ve bavul gibi deri ürünlerin üretiminde yaşatılan yönleri ziyaretçilere tanıtıldı.
“Yalnız Adama Tuzak” izleyiciyi gizem dolu hikayeye çekti
Malatya Kongre ve Kültür Merkezi Kemal Sunal Salonu’nda sahnelenen “Yalnız Adama Tuzak” adlı tiyatro oyunu ise gerilim ve gizem dolu hikayesiyle izleyicilerin karşısına çıktı.
Oyunda, eşinin aniden ortadan kaybolmasının ardından yalnız kalan Daniel’in hayatı, kendisini Elizabeth olarak tanıtan bir kadının ortaya çıkmasıyla değişiyor. Kadının evliliklerine dair yalnızca Elizabeth’in bilebileceği ayrıntıları bilmesi, Daniel’in ise kendisini daha önce hiç görmediğini söylemesi üzerine olaylar gizemli bir hal alıyor.
Gerçek ile yalan arasındaki sınırların giderek belirsizleştiği oyun, “Kim doğruyu söylüyor?” sorusu üzerinden izleyiciyi son ana kadar süren bir sorgulamanın içine çekti.
Festivalin son gününde bando ezgileri yükseldi
Festivalin son günündeki müzik etkinliklerinden biri de 100. Yıl Kent Parkı’nda düzenlenen 2’nci Ordu Bölge Bando Komutanlığı Konseri oldu.
Bando tarafından gerçekleştirilen konser, festivalin dokuz gün boyunca kentin farklı noktalarına yayılan müzik programının son etkinlikleri arasında yer aldı. Müzikseverler, parkta düzenlenen konserle festivalin son gününde müzik dolu anlar yaşadı.
Kültür ve sanat buluşması Erzurum’da devam ediyor
Konserlerden tiyatro gösterilerine, sergilerden söyleşilere, geleneksel sanat atölyelerinden lezzet duraklarına kadar çok sayıda etkinliğe ev sahipliği yapan Malatya Kültür Yolu Festivali, dokuz günlük programın ardından sona erdi.
Festival boyunca düzenlenen etkinliklerle Malatya’nın tarihi, kültürel ve sanatsal zenginlikleri farklı yaş gruplarından ziyaretçilerle buluşturuldu.
Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin kültür ve sanat yolculuğu ise Erzurum’da devam ediyor. 15 Ağustos’ta başlayan Erzurum Kültür Yolu Festivali, 23 Ağustos’a kadar konser, sergi, söyleşi ve geleneksel sanat atölyeleri başta olmak üzere çeşitli etkinliklerle ziyaretçilerini ağırlayacak.

